Fa'atalitali nisi nofoaga e fa'atauina ai le EV a'o fa'asoa e Setete le Tala Feterale

EV totogi
O Bob Palrud o Spokane, Wash., O loʻo talanoa ma se tasi e ona le taʻavale eletise o loʻo molia i luga o se nofoaga i le Interstate 90 ia Setema i Billings, Mont.O loʻo fuafua le setete e faʻaaoga tupe feterale e faʻaalu atili aiEV fa'atauina nofoagai luga o auala tetele e faʻaitiitia ai popolega o avetaavale i le le lava o le eletise e oʻo atu ai i latou.
Mataio Brown Le Associated Press

Ina ua iloa talu ai nei e le au ofisa o le Matagaluega o Femalagaiga a Colorado o la latou fuafuaga e faʻalauteleina se fesoʻotaʻiga o taʻavale eletise i le setete atoa na maua le faʻatagaina a le feterale, o se tala fiafia.

O lona uiga o Colorado o le a maua le avanoa i le $57 miliona i tupe feterale i luga o le lima tausaga e faʻalautele ai lana EV charging network i luga o le feterale filifilia vaʻavaʻa ma alatele.

“O le itu lea o le lumana’i.Matou te matua fiafia lava e faʻaauau pea le fausiaina o la matou fesoʻotaʻiga i tulimanu uma o le setete ina ia mafai e Coloradans ona lagona le mautinoa e mafai ona latou faʻatupuina, "o le tala lea a Kay Kelly, le pule o le feʻaveaʻi fou i le Colorado Department of Transportation.

Na faasilasila mai e le pulega a Biden i le faaiuga o le masina talu ai, na tuuina atu e le feterale le moli lanumeamata i fuafuaga na tuuina atu e setete uma, le Itumalo o Columbia ma Puerto Rico.E maua ai e na malo le avanoa i le $ 5 piliona o tupe e faʻapipiʻi ai faiga faʻapipiʻi mo le faʻatupulaia o vaʻa eletise a Amerika.

O le faʻatupega, lea e sau mai le 2021 feterale Bipartisan Infrastructure Law, o le a tufatufa atu i setete i luga o le lima tausaga.E mafai e Setete ona maua le $1.5 piliona mai le tausaga faʻaletupe 2022 ma le 2023 e fesoasoani i le fausiaina o se fesoʻotaʻiga o nofoaga i luga o ala tetele e aofia ai le 75,000 maila.

O le sini o le fatuina o se fesoʻotaʻiga faigofie, faʻalagolago ma taugofie leaEV fa'atauina nofoagao le a avanoa uma i le 50 maila i luga o alatele ua filifilia e le feterale ma i totonu o le maila mai le va o le setete poʻo le auala e ulufafo ai, e tusa ai ma ofisa feterale.O le a fuafua e Setete nofoaga tonu.E tatau ona i ai i nofoaga ta'itasi ia le itiiti ifo ma le fa ni uta vave fa'aola.E masani lava e mafai ona latou toe faʻaleleia se maa EV i le 15 i le 45 minute, faʻalagolago i le taʻavale ma le maa.

O le polokalame ua mamanuina e "fesoasoani ia mautinoa o Amerika i itu uma o le atunuu - mai le tele o taulaga i le tele o nuu i tua - e mafai ona faʻatulagaina e tatala ai tupe teu ma faʻamanuiaga o taʻavale eletise," o le tala lea a le Failautusi o Felauaiga a Amerika Pete Buttigieg i se tala fou. tatala.

Ua faatuina e Peresitene Joe Biden se sini o le afa o taavale fou uma na faatauina atu i le 2030 ia avea ma taavale e leai ni emisi.I le masina o Aukuso, na faʻamaonia ai e le pulega o Kalefonia se tulafono e manaʻomia ai taʻavale fou uma na faʻatau atu i le setete e leai se faʻamalama e amata mai i le 2035. A o faʻateleina le faʻatauga o le EV i le atunuʻu, ae o loʻo faʻatatauina e na o le 5.6% o le aofaʻi o taavale fou. maketi ia Aperila e oʻo atu ia Iuni, e tusa ai ma se lipoti ia Iulai e Cox Automotive, o se maketi faʻatau ma kamupani komepiuta.

I le 2021, e silia ma le 2.2 miliona taavale eletise sa i luga o le auala, e tusa ai ma le US Department of Energy.E sili atu i le 270 miliona taʻavale ua resitalaina i le US, o faʻamaumauga a le Federal Highway Administration.

Fai mai le au lagolago, o le faʻamalosia o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o taʻavale eletise o le a faʻateleina ai taumafaiga a le atunuʻu e faʻaitiitia le faʻaleagaina o le ea ma maua ai galuega mama mama.

Ma latou fai mai o le fatuina o se fesoʻotaʻiga o nofoaga e taʻi atu ai i le 50 maila i luga o le auala tele feterale o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le "popole popole."O le taimi lena e fefefe ai avetaavale ne'i pa'ulia i se malaga umi ona e le lava le eletise o le taavale e oo atu ai i le mea e taunuu i ai po o se isi nofoaga.Ole tele ole fa'ata'ita'iga fou o ta'avale eletise e masani ona mafai ona malaga i le 200 i le 300 maila ile totogi atoa, e ui o nisi e mafai ona alu mamao.

O matagaluega a le setete o felauaiga ua amata ona faʻafaigaluegaina tagata faigaluega ma faʻatino a latou fuafuaga.E mafai ona latou fa'aogaina le fa'atupega a le feterale e fausia ai uta fou, fa'aleleia mea o lo'o i ai, fa'agaoioia ma tausia nofoaga ma fa'aopoopo fa'ailoga e fa'atonu ai tagata fa'atau i uta, fa'atasi ai ma isi fa'amoemoega.

E mafai e Setete ona tu'uina atu foa'i i fa'alapotopotoga tuma'oti, fa'alaua'itele ma fa'alāpotopotoga e fau, umia, tausia ma fa'agaoioi le uta.Ole polokalame ole a totogi ile 80% ole tau talafeagai mo atina'e tetele.E tatau foi i Setete ona taumafai e faʻamautinoa le tutusa o nuʻu i tua ma nuʻu matitiva e avea o se vaega o le faʻatagaina.

I le taimi nei, e lata i le 47,000 nofoaga o loʻo faʻapipiʻiina ai ma sili atu i le 120,000 ports i le atunuʻu, e tusa ai ma le Federal Highway Administration.O nisi na fausia e tagata fai taavale, e pei o Tesla.O isi na fausia e kamupani o loʻo faia fesoʻotaʻiga tau.E naʻo le 26,000 ports i le tusa ma le 6,500 stations o loʻo faʻatau vave, o le tala lea a le lala sooupu i se imeli.

Fai mai le au ofisa o femalagaiga a le setete latou te mananao e fausia ni nofoaga fou e totogi vave i le vave e mafai ai.Ae o le sapalai o le sapalai ma le aufaigaluega e mafai ona afaina ai le taimi, o le tala lea a Elizabeth Irvin, sui faatonu o le Ofisa o Fuafuaga ma Polokalama a Illinois Department of Transportation.

"O setete uma o loʻo galulue e faia lenei mea i le taimi e tasi," o le tala lea a Irvin."Ae o se numera faʻatapulaʻa o kamupani e faia lenei mea, ma e manaʻomia uma e setete.Ma o loʻo i ai se numera faʻatapulaʻa o tagata ua aʻoaʻoina nei e faʻapipiʻi.I Ilinoi, o loʻo matou galulue malosi e faʻaleleia a matou polokalame aʻoaʻoga mo tagata faigaluega mama."

I Colorado, fai mai Kelly, o loʻo fuafua le au ofisa e faʻapipiʻi le tupe fou a le feterale ma tupe a le setete na faʻamaonia i le tausaga talu ai e le fono faitulafono.E $700 miliona le tupe na fa'atatau e le au fai tulafono mo le isi 10 tausaga mo le fa'aeletise o le eletise, e aofia ai ma nofoaga e fa'atau ai.

Ae le o auala uma i Colorado e agavaa mo tupe feterale, o lea e mafai ai e tagata ofisa ona faʻaogaina tupe a le setete e faʻatumu ai na avanoa, o lana faʻaopoopo mai lea.

"I le va o tupe a le setete ma tupe a le feterale faatoa faʻamaonia, matou te lagona e pei o Colorado o loʻo matua lelei le tulaga e fausia ai le fesoʻotaʻiga tau," o le tala lea a Kelly.

Toeititi lava 64,000 taʻavale eletise ua resitalaina i Colorado, ma o le setete na faʻatulagaina le 940,000 i le 2030, na fai mai ai ofisa.

O loʻo i ai nei i le setete 218 nofoaga faʻapipiʻi eletise eletise ma 678 ports, ma o le lua vaetolu o alatele a le setete o loʻo i totonu o le 30 maila mai se nofoaga faʻapipiʻi vave, e tusa ai ma Kelly.

Ae na o le 25 o ia nofoaga e ausia uma manaoga o le polokalame a le feterale, ona o le tele e le o i totonu o le maila mai le alalaupapa ua atofaina pe le lava foi ni palaka po o le eletise.O lea la, ua fuafua le au ofisa e faʻaaoga nisi o tala fou a le feterale e faʻaleleia ai, o lana tala lea.

Ua faailoa mai e le setete e sili atu i le 50 nofoaga leaEV fa'atauina nofoagao loʻo manaʻomia i luga o alalaupapa ua filifilia e le feterale, e tusa ai ma le saunoaga a Tim Hoover, o le sooupu a le matagaluega o felauaiga a Colorado.O le faʻatumu uma o na avanoa e ono mafai ai ona faʻamalieina na auala i manaʻoga a le feterale, o lana tala lea, ae o loʻo manaʻomia lava e Colorado ona tuʻuina atu nofoaga faʻaopoopo i isi auala.

E foliga mai o se vaega tele o tupe fou a le feterale o le a faʻaalu i nuʻu i tua, o le tala lea a Hoover.

“O i’ina ia o lo’o i ai le tele o va.O nofoaga i taulaga e tele naua le tele o uta,” o lana tala lea."O le a avea lea ma se oso tele i luma, ina ia maua e tagata le mautinoa e mafai ona latou faimalaga ma o le a le mau i se mea e aunoa ma se uta."

O le tau o le atinaʻeina o se eletise eletise vave e mafai ona vaʻaia i le va o le $ 500,000 ma le $ 750,000, faʻalagolago i luga o le saite, e tusa ai ma Hoover.O le fa'aleleia o nofoaga o lo'o iai nei e tau i le va o le $200,000 ma le $400,000.

Fai mai le au ofisa o Colorado, o la latou fuafuaga foi o le a mautinoa ai e le itiiti ifo i le 40% o penefiti mai le faʻatupeina a le feterale e alu atu ia i latou o loʻo aʻafia i suiga o le tau, faʻaleagaina ma lamatiaga o le siosiomaga, e aofia ai tagata e le atoatoa le malosi, nuʻu i tua ma nuʻu faʻasolopito.O ia penefiti e mafai ona aofia ai le faʻaleleia atili o le ea mo nuʻu matitiva o lanu, lea o loʻo nonofo ai le toʻatele o tagata i tafatafa o auala tetele, faʻatasi ai ma le faʻateleina o avanoa faigaluega ma le atinaʻeina o le tamaoaiga i le lotoifale.

I Connecticut, o le a maua e le au ofisa felauaiga le $52.5 miliona mai le polokalame feterale i luga o le lima tausaga.Mo le vaega muamua, e manaʻo le setete e fausia i le 10 nofoaga, na fai mai ai ofisa.E oʻo mai ia Iulai, e sili atu nai lo le 25,000 taʻavale eletise na lesitala i le setete.

"O se faʻamuamua mo le DOT mo se taimi umi lava," o le tala lea a le sui sooupu o le Matagaluega o Felauaiga a Connecticut Shannon King Burnham.“Afai e toso ese tagata i autafa o le auala poʻo se nofoaga malolo poʻo se pamu kesi, o le a latou le faʻaaluina le tele o taimi e paka ai ma totogi.E mafai ona sili atu le vave ona latou agai i luma.”

I Ilinoi, o le a maua e le au ofisa le sili atu i le $ 148 miliona mai le polokalame feterale i le lima tausaga.O le sini a le Democratic Gov. JB Pritzker o le tuʻuina lea o le tasi miliona taʻavale eletise i luga o le auala i le 2030. E oʻo atu ia Iuni, e toetoe lava 51,000 EVs na lesitala i Ilinoi.

"O se polokalame taua tele a le feterale," o le tala lea a le matagaluega o felauaiga a le setete Irvin.“O lo'o tatou va'ai moni lava i le isi sefulu tausaga o lo'o soso'o mai ai se suiga tele i le laufanua o femalagaiga i se faiga e sili atu le eletise mo ta'avale.Matou te mananaʻo ia mautinoa matou te faia saʻo."

Fai mai Irvin, o le laasaga muamua a le setete o le a fausia pe tusa ma le 20 nofoaga i luga o lana auala tele lea e leai se uta i le 50 maila.A maeʻa lena, o le a amata ona tuʻuina e le au ofisa nofoaga e molia ai i isi nofoaga, o lana tala lea.I le taimi nei, o le tele o le faʻatupeina o atinaʻe o loʻo i le itulagi o Chicago.

E tasi le fa'amuamua o le fa'amautinoaina o le polokalame e manuia ai nu'u le tagolima, na ia ta'ua.O nisi o na mea o le a ausia e ala i le faʻaleleia o le lelei o le ea ma faʻamautinoa o loʻo faʻapipiʻiina ma tausia e se aufaigaluega eseese ia nofoaga.

Ilinoi e 140 tagata lauteleEV fa'atauina nofoagafaʻatasi ai ma 642 ports faʻapipiʻi vave, e tusa ai ma Irvin.Ae na o le 90 o na nofoaga o loʻo i ai le ituaiga o fesoʻotaʻiga faʻaogaina lautele e manaʻomia mo le polokalame feterale.O le faʻatupega fou o le a matua faʻateleina ai lena gafatia, o lana tala lea.

"O lenei polokalame e sili ona taua mo tagata e ave taavale mamao i luga o ala tetele," o le tala lea a Irvin."O le sini o le fausiaina o vaega uma o auala ina ia mafai e avetaʻavale eletise ona lagona le mautinoa o le ai ai ni a latou nofoaga e faʻafefe ai i luga o le ala."

Saunia e: Jenni Bergal


Taimi meli: Oke-18-2022